Recepty a zdravé vaření

Jahodové smoothi
2 hrnky jahod
2 banány
2-4 vypeckované datle
2 lžíce kokosového másla (recept na jeho výrobu naleznete zde níže)
POSTUP:
Všechny suroviny dáme do mixéru a mixujeme, dokud nedosáhneme krémovité konzistence.

Green smoothie
Green smoothie aneb zelený koktejl banánový patří mezi základní a nejjednodušší green smoothie. Nazvala jsem tento recept „Green smoothie banánové s lupením“, protože základ je vždy stejný a podle toho, jaké „lupení“ k tomu základu přidáte, Vám vznikne mírně odlišný „zelený raw food koktejl“ příjemné sladké a osvěžující chuti.
POSTUP:
Do mixéru dáme cca půlku hrnku studené vody, co nejzralejší banán a hrst „lupení“ (nebo velký list). Pořádně vše rozmixujeme a je hotovo 🙂

Mezi vhodné chutné „lupení“ patří například římský salát, polníček, baby špenát, mangold, hlávkový či ledový salát, případně z divočejších bylin listy pampelišky a jitrocele. Podle toho, které lupení do mixéru přidáte Vám tedy vzniknou tyto typy zelených raw koktejlů, které můžete střídat a úžívat si jejich sladkých chutí.

Můžete si je nazvat:
Římské banánové green smoothie (s římským salátem)
Green smoothie banánovo-polníčkové (s polníčkem)
Green smoothie banánovo-špenátové (se špenátem či mangoldem)
Green smoothie banánovo-salátové (s hlávkovým či ledovým salátem)
Divoké banánové green smoothie (= s pampeliškou, jitrocelem apod.)

Raw zelené smoothie
aneb zelený koktejl se špenátem, hruškou a zázvorem podle projektu Živé potěšení. Zdravý koktejl bez laktózy a mléka.
1 1/2 šálek vody (nebo kokosového či jiného raw rostlinného mléka)
2 šálky baby špenátu
1-2 hrušky
kousek čerstvého zázvoru
1 lžíce čerstvé citronové štávy
1 1/2 lžíce konopného proteinu (nebo semínka)
lžička spiruliny nebo prášku mladého ječmene
osladíme přírodně (raw agáve sirup, včelí med apod.)
ochutíme skořicí, vanilkou, mátou
POSTUP:
Všechny ingredience dáme do mixéru a rozmixujeme do hladka. Ihned servírujeme.

Zelená polévka
z cukety, okurky, špenátu a hrášku. Vitariánský recept plný vitamínů a minerálů. Polévka je hotová za 10 minut.

Malá hrst natural kešu ořechů (namočených cca na 2 hodiny do studené vody)
Polévková lžíce konopných semínek (namočených cca na 2 hodiny do studené vody)
Půlka menší cukety
Půlka salátové nebo polní okurky
Dvě hrsti čerstvého baby špenátu nebo mangoldu
Hrst čerstvého nebo zmraženého zeleného hrášku (na rozmixování)
Hrst čerstvého hrášku (dá se do polévky nakonec)
Troška čerstvého nebo sušeného kopru
Lžička sušeného medvědího česneku nebo troška čerstvého, případně stroužek česneku
Sůl – nerafinovaná mořská sůl bez přídavku jódu, keltská, růžová himalájská nebo černá vulkanická sůl
POSTUP:
Vyloupeme z lusků čerstvý hrášek, asitak hrst a dáme ho stranou do prázdného hrnce. Do mixéru postupně dáme namočené kešu ořechy a konopná semínka, nakrájenou okurku a cuketu (pokud máte vlastní nebo bio, tak můžete i se slupkou, ve které jsou také vitamíny a důležité živiny), přidáme špenát, hrst mraženého nebo čerstvého hrášku a rozmixujeme do hladka. Ochutnáme, přidáme dle chuti trošku soli, kopru, česneku. Trochu mixneme a ochutnáme. Přelijeme do hrnce, kde máme celý hrášek, promícháme a pokud chceme polévku jíst teplejší, tak ji opatrně za stálého míchání zahřejeme do 42 °C (cca tak, abyste se o ni neopařili, když ji ochutnáte a nespálíte si prst, když ho od polévky ponoříte 🙂 ..). Tak zachováte raw kvalitu polévky, vč. živých enzymů, minerálů, vitamínů a dalších potřebných živin. Můžete podávat. Dobrou chuť.

Rychlá vitariánská okurková polévka
s koprem a kešu ořechy. Osvěžující zdravá polévka přirozeně bez lepku, bez laktózy, bez glutamanu, bez éček, barviv a podobně. Polévka je vhodnější spíše pro teplejší roční období, ale pokud si do ní přidáte zahřívací koření, jako pepř, chilli, kurkumu nebo česnek, můžete ji jíst i přes zimu. V létě naopak můžete zahřívací koření vynechat a využít spíše ochlazující a osvěžující vnitřní efekt okurek. Chuťově může polévka připomínat „naředěné“ řecké tzatziki.

¾ salátové okurky (hadovky)
natural kešu ořechy (hrst) – namočené přes noc nebo aspoň 4 hodiny ve studené/vlažné vodě
troška čerstvého kopru
bylinky (česnek medvědí, česnek, pepř, kurkuma)
nerafinovaná sůl – ta lze vynechat
POSTUP:
Do mixéru dáme máčené kešu ořechy, trošku studené vody, kousky nakrájené okurky, trošku čerstvého kopru, koření a vše umixujeme do požadované konzistence. Sůl přidáme raději až nakonec. Nejdříve ochutnejte, jak chutná bez soli, případně trošku dosolte kvalitní nerafinovanou solí bez přídavku jódu – například nerafinovaná mořská sůl, keltská sůl nebo himalájská sůl. Můžete v kastrůlku přihřát za stálého míchání na mírném ohni, max. do 42 °C, aby se nezničily enzymy a další výživné látky v polévce.

Zelená raw food polévka
Špenát (1 až 2 hrsti dle množství polévky) – vlastní ze zahrádky nebo koupený čerstvý baby špenát.
Dýně (1 až 2 hrsti kousků dýně) – Hokkaidó nebo obyčejné dýně ze zahrádky.
Avokádo (zralé avokádo, stačí půlka pro cca 3 osoby, pro větší množství dejte celé).
Mrkev (1 až 2 na kousky nakrájené mrkve).
Mletý či drcený kmín
+ koření dle chutí (česnek čerstvý, česnek sušený, česnek medvědí, trocha sladkého kari
+ variabilně sůl himalájská růžová či jiná kvalitní organická (zkuste i bez soli, nejlépe je sůl úplně z jídelníčku vyřadit nebo výrazně omezit).
+ lze přidat i cca 2 listy římského salátu nebo kousek řapíkatého celeru (obměňujte dle domácích zásob a preferovaných chutí).
POSTUP:
Do mixéru dejte nejprve 1 hrnek studené či vlažné vody, pak přídejte všechny ingredience mimo koření a soli – pokud chcete použít čerstvý česnek, tak ho také nemixujte, pokud tedy nechcete mít velmi aromatickou polévku 🙂
Rozmixujte do hladka. Ochutnejte a přidejte koření či sůl (opět mimo čerstvého česneku), podle konzistence nařeďte dle potřeby další vodou, a opět promixujte.
Přelejte do kastrůlku, přidejte až v tuto chvíli čerstvý česnek a opatrně ohřejte za stálého míchání na co nejmenším ohni či ve vodní lázni do teploty 42 °C. Ihned podávejte.

Brokolicová pomazánka
Brokolice – malá hlávka čerstvé brokolice
Avokádo – 1 zralé avokádo
Estragon – 3 snítky čerstvého estragonu
Bazalka – 1 menší snítka čerstvé bazalky
Petržel – 3 snítky zelené natě petrželky
Česnek – 3 stroužky čerstvého česneku
Sůl – organická sůl (množství dle chuti, čím méně, tím lépe – paní Anna již nesolí vůbec)
Pepř – půl lžičky mletého pepře (nebo dle chuti)
POSTUP:
Všechno vložíme do kuchyňského roboru, umixujeme nahrubo, tedy né úplně do kašovita. A pomazánka je hotová. Můžeme ji mazat na raw krekry nebo plátky zeleniny.
Jednoduchý a rychlý recept na vitariánskou domácí pomazánku (využitelnou i jako dip či omáčka).

Pomazánka bez lepku,
bez konzervantů, bez přidaného cukru, bez laktózy a mléčných výrobků.
Půl hrnku natural loupaných slunečnicových semínek (můžete je přes noc namočit ve studené vodě, aby se aktivovaly enzymy)
6 malých cherry rajčátek nebo 2 velká rajčata
Lžička konopného proteinu (lze vynechat nebo přidat ke slunečnicovým semínkům lžíci konopných semínek)
Lžička jedlého lahůdkového droždí (lze vynechat)
Stroužek česneku
Snítka nati čerstvé petrželky
Čerstvá pažitka
Lžička čerstvé citronové šťávy
Půl lžičky tamari omáčky (lze vynechat)
Sůl (nerafinovaná mořská bez přídavku jódu nebo himalájská, keltská apod.)
Sušené bylinky dle chuti (libeček, česnek medvědí)
POSTUP:
Pokud máme suchá (nenamočená) semínka, tak je nejprve samostatně umeleme na prášek, a poté ho přesypeme do mísy. Vezmeme si tyčový mixér nebo mlýnek a umixujeme rajčata, česnek a ostatní ingredience kromě pažitky. Přemístíme do mísy s umletými semínky. Promícháme. Přidáme nadrobno nakrájenou pažitku. Ochutnáme, v případě potřeby dochutíme dle naší chuti. Pomazánka je hotová. Pokud jsme měli semínka předem namočená, rozmixujeme hned všechno (mimo pažitky) společně. Pažitku přidáme až nakonec. Pokud chcete pomazánku více výraznější chuti, můžete do ní přimixovat třeba sušená rajčata.

Dýňová polévka
700 ml vývaru (můžete mít připraven dopředu zamrazen v krabičkách),
100 g dýně,
sůl,
pepř,
lžička másla,
špetka muškátového oříšku,
petrželová nať
POSTUP: Dýni nakrájíme na kostičky, osmahneme na rozpuštěném másle. Osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku. Hned zalijeme vývarem. Vaříme do měkka. Necháme zchladnout, poté rozmixujeme. Na závěr posypeme najemno nakrájenou petrželovou natí.

Celerová ( případně brokolicová) polévka
Suroviny (pro 2 osoby): 700 ml vývaru,
200 g celeru,
100 g hlívy ústřičné,
nať petržele nebo řapíkatý celer,
sůl,
pepř,
muškátový oříšek
POSTUP: Do hrnce nalijeme vývar, přidáme na kostičky nakrájený celer. Vaříme do měkka. Část vývaru odebereme do menšího hrnce a v něm povaříme hlívu ústřičnou. Osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku. Necháme zchladnout, poté rozmixujeme. Přidáme povařenou hlívu ústřičnou se zbylým vývarem. Ozdobíme najemno posekanou petrželkou nebo řapíkatým celerem. Stejně lze připravit brokolicovou polévku.

Máte-li nějaký vlastní zajímavý recept, pošlete nám ho na info@ceskakondice.cz.
Nejlepší recepty odměníme.